Egzama Çeşitleri
Egzamanın en yaygın olan 5 türü bulunmaktadır.Bu çeşitlerin her birinin farklı nedeni vardır ama benzer semptomları göstermektedir. Yani hepside ciltte kızarıklık, kırmızı kabarık yumrular ve bazensu kabarcıkları gibi belirtileri göstermektedirler.
Biz bu 5 çeşit egzamanın özelliklerini aşağıdaki makalede sizin için belirttik.
*Atopik Egzama: Genellikle ''döküntü yapan kaşıntı'' olarak adlandırılır. Döküntü kaşıntıya neden olur, kaşıntı kaşımayı teşvik eder ve kaşıma da daha çok tahrişe neden olur ve döküntü artar. Bu böyle sürüp gider. Bu tür egzamalar varsa, muhtemelen aile bireylerinizden birinin astım, saman nezlesi ya da bir yiyecek alerjisi gibi bir tür alerjisi vardır.
*Temas Egzaması: Cildi tahriş eden ya da daha nadiren alerjik bir reaksiyona neden olan bir maddeyle temas ettikten sonra oluşur. Her iki durumda da, cildin maddeyle ne kadar süre temas ettiğine bağlı olarak, ciltte kaşıntı, şişme ve kabarcıklar görülebilir. Bu temas, çamaşır deterjanları, takılar, giysilerdeki kopçalar, çıtçıtların metalleri, eldiven ya da kozmetik ürünlerden meydana gelebilir.
*Staz (varis) Egzaması: Varisi olan ayakları kronik olarak şişen ya da dolaşımla ilgili problemleri olan kişilerde bacaklarda, baldırlar, ayak bilekleri ve ayaklarda oluşur. Semptomları arasında, kaşıntıı yanı sıra hafif kızarıklık ve şişme vardır. Hastalık ilerledikçe, etkilenen bölge daha çok kızarır. Şişme tedavi edilmezse, döküntü kabuk bağlayabilir ve sızıntı yapabilir.
* Seboreik (konak) Egzaması: Kırmızı yamaların çevresindeki pullanmayla karakterizedir. Genellikle başta kepek (konak) şeklinde görülür. Ancak kaşları, kirpikleri, kulakları ve burun ile ağız çevresindeki kıvrımları da etkileyerek pullu, kırmızı, yanma yapan ve kaşınan yamalara neden olabilir. Genellikle yeni doğan bebeklerde görülür.
* Perioral (akne) Egzaması: Genellikle akne olarak bilinir. Küçük kırmızı papüller ve püstüller ağız çevresindeki bölgeyle sınırlıdır ve daha nadir olarak burun çevresinde ve göz altlarında da görülebilir. Özellikle genç bayanlarda görülür ve nedeni bilinmemektedir.
Kısaca egzama cildin iltihapanmasıdır. Aşağıda ekzamayla baş etmek için bir kaç öneri bulacaksınız:
* Tahriş eddici maddeleri belirleyip bunlardan kaçınınız. Eğer alerjiden şüphelenilirse, doktorunuz bir yama testi yapmak isteyebilir.
* Uzun uzun banyo yapmak yerine kısa duşlar alınız ve çok sıcak su kullanmaktan kaçınınız.
* Yüksek yağ ya da gliserin içerikli sabunlar ya da sabun ikame ürünleri kullanınız.
* Laktik asit ve laktat tuzlar içeren nemlendiricileri deneyiniz.
* Hassasiyet reaksiyonuna neden olabilecek parfüm ve boyalar içeren ürünlerden kaçınınız
Etiketler: Keçi, yağı, ile, egzama, tedavisi, Egzemanın , belirtileri, hiemalis, doğadanderman, bursa, maranki, leke, mayasıl, bitkisel, doğadan derman